Bakkerij Bremer

Brood-, Koek- en Banketbakkerij

Fryske tradysje fan Bakkerij Bremer út Hallum

Oranjekoeke

Oranjekoeke (oranjekoek)

Oranjekoeke is een echte Friese lekkernij die geserveerd wordt bij feestelijke gelegenheden. De naam oranjekoek komt van de oranjesnippers (gekonfijte sinaasappelschil) die in het deeg en op de koek verwerkt worden.

Een oranjekoeke is een platte, van oorsprong ronde koek, met roze glazuur op de bovenkant. In de loop van de vorige eeuw werden (boter)crème met daarop gekarameliseerde vruchten en hier en daar een chocolaatje toegevoegd.

Tegen het einde van de vorige eeuw begon men de koek bovendien te vullen met amandelspijs en werd de crème al naar gelang de wensen van de klant vervangen door slagroom. Ook de vorm veranderde in de loop der tijden, van een ronde in een rechthoekige vorm.

Sûkerbolle

Sûkerbôle (suikerbrood)

Sûkerbôle is brood met daarin suiker meegebakken. De vorm van sûkerbôle veranderde in de loop der tijd van een rondbrood naar een rechthoekig busbrood. Fryske sûkerbôle bevat 40% suiker (kandij) en kaneel. Samen met de kristalsuiker aan de buitenkant geeft dit de heerlijke smaak aan de sûkerbôle.

In andere delen van Nederland wordt ook suikerbrood gebakken, in Limburg en de klontjesmik in Noord-Brabant. Deze bevatten echter allemaal minder suiker (25%) en geen kaneel.

Sûkerbôle werd in Fryslân vroeger en nu nog steeds, in de vorm van een tulband cadeau gegeven aan moeders die net een kind gekregen hadden. Wanneer er een jongen geboren is, is de sûkerbôle voorzien van een blauw lint en bij de geboorte van een meisje een roze lint.

Sûkerbolle

Brea (roggebrood)

Brea, ofwel roggebrood is bij veel mensen bekend. De belangrijkste ingrediënten van brea zijn roggemeel en stroop. Brea is niet uitsluitend een typisch Fries product. Bakkerij Bremer kent echter een lange ambachtelijke Friese traditie, waardoor het brea hier nog proeft “als vroeger”.

Sûkerbolle

Fryske dúmkes (Friese duimpjes)

Fryske dúmkes zijn kleine maar overheerlijke Friese koekjes voor bij de koffie of bij de thee. Ze ontlenen hun fijne smaak aan de ingrediënten: hazelnoten, bruine basterdsuiker, gemberpoeder, anijszaad en kaneel.

De naam "dúmkes" is naar schijnt afkomstig van het oude gebruik om direct na het bakken de duim in het nog zachte deeg te drukken en er zo een "handtekening"op te zetten en om de speciale vorm aan het dúmke te geven.

Andere fijne koeksoorten, zoals . . .

  • Sûkerlatte (suikerlat)

  • Een sûkerlatte is een typisch Friese zoete koeksoort. Sûkerlatte is een dagelijkse lekkernij, bij de koffie, bij de thee of als “tussendoortje”.
  • Keallepoat (kalverpoot)

  • Keallepoat is een stroopkoek ook voor dagelijks gebruik. De belangrijkste ingrediënten van keallepoaten zijn: roggebloem, honing, basterdsuiker, koekkruiden en anijs.
  • Âldwiif (oudewijvenkoek)

  • Âldwiif is een koek met een lichte anijssmaak. Âldwiif lijkt op ontbijtkoek, maar is een lichtgekleurde koek die meestal bij de koffie wordt gegeten, het liefst besmeerd met boter. De naam zou te danken zijn aan de zachte textuur, die ook geschikt was om te eten door oude vrouwen zonder tanden.

En wat ook lekker is . . . .

fierljepstokjes keatsballen klompkedrop slokje
© 2014 Bakkerij Bremer Hallum